در شمال غربی ایران دریاچه زیبایی به نام دریاچه ارومیه واقع شده است که مرز مشترک بین استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی را ایجاد کرده است. این دریاچه از گذشته با نامهای متعددی شناخته شده؛ که از آن جمله میتوانیم به چیچست، کبودان و... اشاره کنیم. در این دریاچه زیبا که ششمین دریاچه آب شور دنیا هم محسوب میشود، جزیرههای زیبایی وجود دارند که یکی از مهمترین آنها جزیره کبودان است. اگر شما هم درباره این جزیره اطلاعات خاصی ندارید و دوست دارید این جزیره را بهتر بشناسید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
جزیره کبودان ارومیه کجاست
جزیره کبودان یکی از زیباترین و منحصربهفردترین جزایر ایران و جهان محسوب میشود که در دل دریاچه ارومیه واقع شده است. جزیره کبودان که در زبان ترکی به آن قویون داغی گفته میشود؛ از بزرگترین و زیباترین جزایر مسکونی دریاچه ارومیه محسوب میشود که در ۱۲ کیلومتری بندر رحمانلو در قسمت جنوب شرقی دریاچه ارومیه واقع شده است.
در دوران قاجار، ملک قاسم میرزا، پسر فتحعلیشاه قاجار گوسفندان وحشی ارمنی را به جزیره کبودان برد و آنها را در جزیره رها کرد تا این جزیره را به یک شکارگاه اختصاصی تبدیل کند. به علت آن که گوسفندان در آنجا زیاد شدند در زبان ترکی به این جزیره قویون داغی یا به زبان فارسی کوه میش یا کوه گوسفند گفته میشود.
جزیره کبودان یا قویون داغی تنها جزیره دریاچه ارومیه است که در تمام فصول سال به آب شیرین دسترسی دارد. متاسفانه بعد از احداث برخی از سدها در مسیر زرینه رود، سیمینه رود و آجی چای که جزو رودخانههای اصلی این دریاچه هستند، برای دریاچه ارومیه در سالهای اخیر خشکسالی ایجاد شده است؛ این خشکسالیها بر روی حیات وحش و اکوسیستم این جزیره تاثیرات منفی گذاشته است.
امروزه افراد محلی برای آب شیرین جزیره کبودان از بندر رحمانلو و... آب شیرین میبرند. این جزیره با طبیعت بکر، حیات وحش غنی و آثار تاریخی ارزشمند از گذشتگان، مقصدی جذاب برای گردشگران و دوستداران طبیعت به حساب میآید. این جزیره از سال 1346 هجری شمسی به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد ولی در حال حاضر به همراه سایر جزایر دریاچه ارومیه به پارک ملی تبدیل شده است. جزیره کبودان به دلیل وجود قوچ و میش ارمنی و گوزن زرد ایرانی که از گونههای نادر جهان هستند، اهمیت ویژهای دارد.
وسعت جزیره کبودان بیشتر از ۳۰۰۰ هکتار است. جزیره به خاطر طبیعت بکر، حیات وحش خاص، آب شیرین دائمی و آثار تاریخی موجود در آن، هر ساله گردشگران خاص خودش را دارد. بهترین فصل گردشگری در جزیره کبودان اواسط فصل بهار یا اوایل فصل پاییز است. از آنجایی که آب و هوای منطقه در فصل زمستان به شدت سرد است، این جزیره مکان مناسبی برای گردشگری نیست.
از مهمترین لوازم ضروری که برای بازدید از جزیره کبودان دریاچه ارومیه نیاز است، میتوان به لباس مناسب فصل مورد نظر، کفش مناسب کوهنوردی، دوربین عکاسی، دوربین شکاری، کرم ضد آفتاب و مقدار مناسبی آب آشامیدنی اشاره کرد. در این جزیره مسیرهای پیادهروی وجود دارند ولی اگر برای اولین بار به عنوان یک گردشگر از جزیره بازدید میکنید، از یک راهنما یا لیدر در این زمینه کمک بگیرید.
از مهمترین جاذبههای طبیعی جزیره کبودان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- حیات وحش غنی: جزیره کبودان زیستگاه گونههای متنوعی از حیوانات از جمله قوچ و میش ارمنی، گوزن زرد ایرانی، پلنگ، پرندگانی همچون پلیکان، فلامینگو، اردک و خزندگان است.
- پوشش گیاهی متنوع: پوشش گیاهی جزیره شامل استپ، جنگلهای پسته وحشی، بادام کوهی و گیاهانی مانند گوجهوحشی، جو وحشی، ارس کوهی و دماسبی است.
- چشمههای آب شیرین: وجود چشمههای آب شیرین در جزیره، زیستگاه مناسبی را برای حیوانات فراهم کرده است.
از مهمترین آثار تاریخی جزیره کبودان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- در جزیره کبودان آثار تاریخی ارزشمندی از جمله بقایای بناهای مسکونی، قبرستان قدیمی، قنات تاریخی و مسیر انتقال آب کشف شده است.
بحران خشک شدن دریاچه ارومیه، یکی از مهمترین تهدیدات برای جزیره کبودان و حیات وحش این جزیره است. افزایش شوری آب دریاچه، کاهش سطح آب و تغییرات اقلیمی، از جمله عواملی هستند که بر اکوسیستم جزیره تاثیر گذاشتند.
کلام آخر
از آنجایی که جزیره کبودان جزو پارک ملی استانهای آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی محسوب میشود، در این جزیره هتل وجود ندارد؛ برای همین باید حضور ذهن داشته باشید که برای بازدید از این جزیره حتماً شرایط اقامت در چادر را در نظر بگیرید.