اگر چه سفر به ترکیه، بیشتر جنبه تفریحی و گشت و گذار دارد، اما برخی از اوقات نیز افرادی هستند که برای تحصیل و یا به منظور گذراندن دورههای خاص آموزشی، ورزشی و ... به ترکیه مسافرت می کنند. در هر صورت، شما برای سفر به ترکیه نیاز به پاسپورت دارید. مراحل دریافت پاسپورت بسیار ساده هستند و شما با در دست داشتن مدارک شناسایی خود، به مراکز پلیس 10+ می توانید پاسپورت یا گذرنامه خود را دریافت کنید.
اما افراد زیر ۱۸ سال و بانوان متاهل، برای گرفتن پاسپورت خود نیاز به یک مدرک بیشتر و اضافی دارند، و آن هم اجازه پدر یا همسر است. بنابراین اگر شما در رده سنی زیر ۱۸ سال هستید، حتما برای دریافت پاسپورت باید اجازه محضری پدر خود را نیز به همراه داشته باشید و اگر جزو بانوان متاهل هستید، باید این اجازه را از همسر خود دریافت کنید.
شرایط خروج افراد زیر 18 سال از کشور به مقصد ترکیه
شرایط خروج برای پسران و دختران زیر ۱۸ سال، به یک شکل است و فرقی ندارد. هر دو گروه، برای خارج شدن از مرز، باید اصل شناسنامه و کارت ملی خود را به صورت عکسدار، به همراه اجازه کتبی و محضری پدر، به دفاتر پلیس 10+ ببرند و پاسپورت و گذرنامه خود را بگیرند.
شرایط خروج افراد زیر ۱۸ سال به مقصد ترکیه، برای کسانی که والدین آنها از یکدیگر جدا شدهاند نیز به همین ترتیب است؛ یعنی فرد باید اجازه پدر و مادر خود را برای خروج بگیرد و یکی از والدین به تنهایی و بدون اجازه دیگری، نمیتواند فرزند خود را از مرز خارج کند؛ حتی اگر حضانت کامل فرزند با او باشد!
اما این مساله در مورد کسانی که والدینشان از هم جدا شده اند و مادر ازدواج مجدد کرده است، کمی تفاوت دارد و در مورد این قضیه، باید دادگاه تصمیم بگیرد. گاهی اوقات پیش می آید که والدین تصمیم می گیرند فرزند زیر ۱۸ سال خود را به مقصد ترکیه رهسپار کنند، تا دوره آموزشی خاصی را پشت سر بگذارد. گاهی هم فرزند آنها به همراه فامیل، به یک سفر سیاحتی می رود؛ بنابراین ممکن است پدر و مادر همراه او نباشند. در این صورت قطعا اجازه والدین به خصوص پدر، برای گرفتن پاسپورت و خروج از کشور الزامی است. اما اگر حتی فرزند با پدر و مادر نیز مسافرت کند، باز هم اجازه پدر برای دریافت پاسپورت لازم و ضروری خواهد بود!
شرایط ماندن در ترکیه برای افراد زیر 18 سال
افراد زیر ۱۸ سال با یک پاسپورت مهلتدار، می توانند تا ۹۰ روز در ترکیه بمانند و اقامت کنند؛ اما بعد از ۹۰ روز، مجدد باید به ایران برگردند. افرادی که برای مدت طولانیتر قصد ماندن در ترکیه را دارند، باید ویزای مربوط به آن کار را تهیه کنند. به عنوان مثال، افرادی که برای تحصیل به ترکیه می روند، باید ویزای تحصیلی، و کسانی که برای اشتغال به کار به ترکیه مهاجرت میکنند، باید به منظور کار و اشتغال اقامت بگیرند. البته این اقامت و ویزا نیز دوره محدودی دارد و مجدد در سفارت باید تمدید شود.
قوانین سفر به ترکیه برای دانشآموزان
سفر به ترکیه برای دانشآموزان، قواعد خاص خود را دارد. دانشآموزان زیر ۱۵ سال، باید علاوه بر مدارک هویتی از جمله شناسنامه و کارت ملی، رضایتنامه محضری پدر و مادر و یا قیم قانونی خود و همچنین، گواهی اشتغال به تحصیل و دفترچه بیمه نیز داشته باشند.
بنابراین اگر قصد دارید فرزند محصل و دانشآموز خود را که بین ۶ تا ۱۵ سال سن دارد به ترکیه ببرید، باید علاوه بر کارت ملی و شناسنامه، دفترچه بیمه و گواهی اشتغال به تحصیل او را نیز فراهم کنید.
اما این مساله، در مورد دانشآموزان ۱۵ تا ۱۸ سال صدق نمی کند و شما دیگر نیازی به دریافت گواهی اشتغال به تحصیل برای آنها ندارید؛ یعنی می توانید به راحتی و تنها با استفاده از مدارک هویتی و اجازه پدر و مادر، فرزند خود را به ترکیه ببرید.
جمعبندی
دقت کنید که فرقی نمی کند فرزند شما به همراه شما به ترکیه برود و یا اینکه به همراه کس دیگر و یا حتی به تنهایی سفر کند؛ در هر صورت، برای اینکه پاسپورت او را دریافت کنید، باید اجازه کتبی پدر را به همراه دیگر مدارک او، به پلیس 10+ تحویل بدهید.
در صورتی که پدر فوت شده باشد، باید اجازه کتبی قیم قانونی او نیز تحویل داده شود. در صورتی که پدر و مادر از یکدیگر جدا شدهاند نیز باید هر دو طرف در جریان خروج فرزند قرار بگیرند و اجازه او را صادر کنند.