امروزه دیگر خبری از کشتار وحشیانه گروه تروریستی داعش در سطح کشورهای عراق و سوریه نیست. گروه داعش در واقع یک گروه تروریستی افراطی بود که در سال 2014 میلادی در کشورهای عراق و سوریه ظهور کرد. واژه داعش مخفف الدولة الإسلامية في العراق و الشام با یک ایدئولوژی افراطی از نوع جهادی است. اعضای این گروه تروریستی افراطی به دنبال ایجاد یک خلافت جهانی بر اساس تفسیر افراطی از اسلام بودند. اگر شما مخاطب گرامی هم علاقمند هستید درباره گروه تروریستی داعش و آثار تخریبی که از این گروه تروریستی برجای مانده است اطلاعات مفیدتری داشته باشید؛ در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
تخریب میراث فرهنگی توسط داعش
گروه تروریستی داعش در سال ۲۰۰۴ میلادی به عنوان یک شاخه فرعی از گروه تروریستی القاعده جدا شد و شروع به فعالیت در کشور عراق کرد. این گروه تروریستی از وضعیت آشفته کشور عراق استفاده بهینه کرد و تا سال ۲۰۱۴ میلادی تا جایی که میتوانست مناطقی وسیعی از کشور عراق و همچنین کشور سوریه را تحت سلطه خودش درآورد؛ و بعد از تصرف بخشهایی از این دو کشور گروه خودش را به عنوان یک شبه دولت به جهان معرفی کرد.
متاسفانه پس از تصاحب بخشهای وسیعی از کشورهای عراق و سوریه این گروه به جنایات و وحشیگریهای زیادی دست زد که از آن جمله میتوانیم به قتلهای زنجیرهای، تجاوز و تخریب آثار باستانی در این دو کشور اشاره کنیم. به علت اقدامات وحشیانه این گروه با تلاشهای جامعه بینالمللی و نیروهای محلی در سال ۲۰۱۹ میلادی این گروه تروریستی به طور کامل متلاشی و منحل شد و اعضای باقیمانده آن از این دو کشور اخراج شدند.
امروزه اعضای باقیمانده این گروه تروریستی متلاشی شده همچنان به فعالیتهای تروریستی وحشیانه در مقیاس کوچکتری در مناطق مختلف جهان ادامه میدهند. شاید برایتان جای سوال باشد که به چه دلیلی گروه تروریستی داعش دست به تخریب آثار باستانی میزدند؟ از مهمترین دلایل تخریب آثار باستانی توسط گروه تروریستی داعش میتوانیم به دلایل زیر اشاره کنیم:
- تفسیر افراطی از دین: این گروه تروریستی با استناد به تفسیر نادرستی که از آیات دینی داشتند هرگونه نماد و اثر تاریخی غیر اسلامی را نشانه بت پرستی و شرک میدانستند و با این توجیه آثار تاریخی را از بین میبردند.
- محو هویت تاریخی منطقه: در واقع این گروه تروریستی تلاش میکردند که با تخریب آثار باستانی منطقه هویت تاریخی و فرهنگی این دو کشور را تحت کنترل خودشان در بیاورند و ایدئولوژی خودشان را جایگزین آن کنند.
- کسب درآمد: فروش غیرقانونی آثار باستانی به یکی از منابع مهم درآمدی برای گروه داعش تبدیل شده بود. آنها با تخریب برخی آثار، به دنبال یافتن اشیاء قیمتی پنهان در آثار باستانی بودند و سپس آنها را به فروش میرساندند.
- جلب توجه جامعه جهانی: این گروه تروریستی با انجام این اقدامات وحشیانه، میخواستند توجه جهانی را به خود جلب کنند و از این طریق بر وحشت مردم منطقه بیافزاید.
تخریب کامل شهر نمرود توسط داعش
شهر نیمرود یا شهر نمرود یک شهر از دوران حکومت آشوری در میان بین النهرین و در ساحل رود دجله در شمال کشور عراق بود. این شهر باستانی در جنوب شرقی مهمترین شهر نفتی عراق که موصل نام دارد، قرار گرفته است. شهر نمرود با تمدن چندین سالهای که دارد مدفن چندین پادشاه حکومت آشوری و همچنین آثار باستانی عظیم الجثهای است.
متاسفانه پس از پیدایش گروه تروریستی داعش و تصرف بخشهای وسیعی از کشور عراق این شهر هم به تصرف این گروه تروریستی درآمد و تا دخالت جامعه بینالمللی و نیروهای محلی در سال ۲۰۱۹ میلادی گروه تروریستی داعش تا جایی که توانستند به این آثار باستانی صدمه زدند، به گونهای که هنگام آزادسازی شهر نمرود، جز خرابههایی از این آثار باستانی در شهر باقی نمانده بود.
شهر نمرود مهمترین شهر کشور عراق محسوب میشود که تمام آثار باستانی آن به وسیله انفجار مواد منفجره و استفاده از ماشینآلات ساختمانی توسط نیروهای داعش به طور کامل از بین رفته است. متاسفانه این تخریب آثار باستانی برای مردم کشور عراق تبعات بدی را بر جای گذاشته است که از مهمترین آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ضربه به صنعت گردشگری: صنعت گردشگری عراق که در سالهای اخیر در حال رشد بود، با تخریب آثار باستانی شهر نمرود و سایر آثار تاریخی، متحمل خسارات سنگینی شدند.
- از بین رفتن میراث فرهنگی: نمرود به عنوان یک گنجینه تاریخی، حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره تمدن آشوری بود. تخریب این شهر، باعث از بین رفتن بخش بزرگی از این اطلاعات شده است.
- ترویج افراطگری: اقدامات ویرانگر گروه تروریستی داعش، باعث ترویج افراطگری و نفرتپراکنی در جهان شده است.
- تشدید بحران انسانی: تخریب آثار تاریخی، باعث آواره شدن بسیاری از مردم و تشدید بحران انسانی در منطقه شده است.
بعد از تخریب آثار شهر باستانی نمرود توسط گروه تروریستی داعش، تمام مجامع بینالمللی این اقدام را محکوم کردند؛ امروزه علاقمندان زیادی در رشته باستان شناسی درصدد بازسازی ویرانههای این آثار باستانی در شهر نمرود و سایر شهرهای عراق هستند.